София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Марк Зукърбърг пред Сената

Той призна, че не е защитил личния живот на потребителите си

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг призна, че не е успял да защити личния живот на потребителите на социалната мрежа, чиито лични данни може да са били използвани за политически цели, като същевременно защити компанията си, предаде Франс прес.
 
Зукърбърг бе изслушан на заседание на комисиите за търговията и юридическите въпроси на Сената на САЩ. Обсъждането продължи близо пет часа, а милиардерът подробно отговаряше на въпросите на сенаторите.

Той отрече компанията му да е средство за следене на хората в интернет.

Според сенаторите, създадената през 2004 г. социална мрежа не е успяла да защити личните данни на потребителите си и е допуснала политически манипулации. 
 
Данните на около 87 милиона потребители се озоваха в ръцете на британска фирма за анализ на данни преди Facebook да започне да въвежда ограничения през 2014 г. След това фирмата е работила за предизборния екип на Доналд Тръмп в кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г.

Зукърбърг заяви, че не са преценили достатъчно добре отговорностите си и това е било голяма грешка. Той добави, че тази грешка е негова и се извини за нея.

Компанията с над два милиарда потребители също е обвинена, че е послужила като инструмент за дезинформация и политическа манипулация, извършени според американското разузнаване от Кремъл с цел да улесни избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Москва отрича тези обвинения.
 
Зукърбърг заяви, че Facebook е въвлечен в "надпревара във въоръжаването срещу хора в Русия, чиято работа е да експлоатират системи им и други системи в интернет.

Собственикът на Facebook заяви, че след изборите от 2016 г. техният приоритет е бил да защититят честността на други избори по света.

Зукърбърг потвърди, че Facebook съдейства в разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в изборите в САЩ, без да уточни по какъв начин.
 
Някои сенатори заявиха, че са решени да приемат нормативни актове за по-добър контрол на Facebook и интернет компаниите въобще.
 
Марк Зукърбърг заяви, че ще подкрепи регулация, "ако е добра" и увери, че Facebook винаги ще има безплатна версия.
 
Преди началото на изслушването в Сената Facebook обяви възнаграждения за сигнали зазлоупотреба с лични данни от външни приложения.
 
От понеделник Facebook започна да уведомява потребителите си, чиито лични данни може да са попаднали у "Кеймбридж Аналитика". Компанията също така ще проверява самоличността на хората и организациите, които пускат предизборни или политически послания, ще изясни параметрите за поверителност и ще сътрудничи на авторите на независими изследвания за влиянието й в изборите и демокрацията.

Зукърбърг заяви, че Facebook няма как да разбере дали чуждестранни граждани пускат политически реклами през американски фиктивни компании, предаде Ройтерс.
 
Той заяви още, че по принцип би подкрепил американски закон да се иска разрешение от потребителите преди да се използват техни данни. Зукърбърг обаче отбеляза, че подобен нормативен акт трябва да се дефинира много точно и каза, че очаква с нетърпение бъдещи обсъждания по въпроса. Той заяви, че по-строги регулации може да затруднят старта на малки фирми.

Шефът на Facebook увери, че компанията му си сътрудничи с правителството на САЩ само при непосредствена заплаха от нанасяне на вреда или ако бъде задължена по законов път.
 
Акциите на Facebook загубиха близо 15 процента на Уолстрийт след разкриването на случая с "Кеймбридж Аналитика". Снощи обаче акциите на компанията отбелязаха покачване от 4,5 процента до 165,04 долара на акция - най-голямото им повишение от близо две години.

След изслушването в Сената Зукърбърг ще даде показания и в Камарата на представителите.