София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МАСОВ БОЙ МЕЖДУ БЪЛГАРИ И РОМИ В ГЪРМЕН

4-МА ДУШИ СА ПОСТРАДАЛИ И 8 СА ЗАДЪРЖАНИ

9 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Размирици в Гърмен след масов побой между българи и роми. Четирима души са пострадали, а осем са задържани в РПУ – Гоце Делчев, каза кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Скандалът е възникнал около 17:30 часа вчера в квартал „Заграде“ на Гърмен между две компании. Едната е била от българи, а другата от роми. Силна музика е причината, която е довела до сбиване между двете компании. Ромите са пиели алкохол на пейка, а българите са играели карти. До напрежението се е стигнало след като хората, които са играли карти са помолили другите да намалят силната музика. Ромите не се съгласили, а след това се е стигнало до сбиване.
Според кмета на село Гърмен Минка Капитанова побоят се е случил с камъни, дървета, брадви, мотики и други твърди предмети. Тя каза, че този проблем между българи и роми съществува отдавна в тази община и настоява за обстойна полицейска проверка.
Вследствие от вчерашния побой са пострадали 4-ма души, а 8 са задържани в полицията. В Районната прокуратура в Гоце Делчев е образувано досъдебно производство по случая.
Днес от 11 часа жители на Гърмен и съседните села излязоха на протест и блокираха пътя между Огняново и Гърмен. Хората настояват да се разреши и проблемът с незаконните ромски къщи и да се спре разрастването на квартал „Заграде“, където продължават да се заселват роми от цялата страна. Протести са планувани и за утре, а кметът Минка Капитанова каза, че нощта е минала спокойно и при засилено полицейско присъствие.