София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Математическата гимназия остава Национална

Училището запазва статута си, но не и профилираните изпити

7 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

 С компромисни действия от страна на МОН и Националната природо-математическа гимназия беше решено близкото бъдеще на едно от най-престижните и желани средни училища в страната. След като краят на годината за възпитаниците и преподавателите на НПМГ дойде със скандални промени, касаещи гимназията, началото на 2017 година идва с новини. НПМГ запазва статута и името си, но не и вътрешните си изпити. Учениците с подчертан интерес към природните науки ще бъдат отсявани с резултат от съответната олимпиада.

Напрежението около статута и приемните изпити на гимназията възникна след приемането на нов училищен закон, който уеднаквява изпитите в училищата с прием след VII клас. Той гласи, че всички държат изпити по математика и български и кандидатстват където пожелаят. Досегашният трети изпит за прием в - по биология, химия, физика, география или математика, организиран от самото училище – отпада. Изпитите бяха само едната причина за надигналата се вълна от недоволство. Когато обаче законът заплаши заветното „национална“ от наименованието на НПМГ, реакцията дойде напълно очаквано. Според новите разпоредби, на които училището не отговаря - то например трябва да обучава ученици от определен брой други области на страната и броят на тези ученици да е определен процент от общия брой на учениците. Например ако учениците са от 5 до 9 области, броят им трябва да е 30% от всички ученици. Ако идват деца от 10 до 14 области, процентът им трябва да е над 20%, ако областите са 15-19, процентът е над 10%. Негодуванието на възпитаници, родители и преподаватели беше облечено под наслов „Не пипай моята гимназия“.
На този етап консесусът между МОН и НПМГ е приемлив, коментира директорът на гимназията Даниела Шошова. Тя обаче увери, че битката за запазването на суверенитета на учебното заведение съвсем не е приключила и тепърва очакват промяна в закона.