София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Медиана: Обща оценка за кабинета – Среден 3

Намаляват желаещите да гласуват за партията на Слави Трифанов

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Ако парламентарните избори бяха днес ГЕРБ биха ги спечелили, показва проучване на „Медиана“, направено между 1 и 8 септември сред 1006 пълнолетни души. ГЕРБ губи един процент от електоралната си подкрепа, но все още води пред основния си политически опонент БСП с 3,5 процента. Единственият политик от ГЕРБ във властта, чийто рейтинг не се е понижил в последните месеци, е столичният кмет Йорданка Фандъкова. Най-сериозен е ударът върху премиера Бойко Борисов. За месец той е загубил 6 % от личния си рейтинг, зам.-председателят на партията Цветан Цветанов е с минус 3 на сто. 

Общата оценка за работата на кабинета е "Среден" - 3.29. За три месеца хората, които смятат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели с близо десет процента, посочват от "Медиана". Според данните 37 на сто биха искали правителството да изкара пълен мандат, 29 на сто - да си отиде предсрочно, а на 21 на сто им е безразлично.

Над половината от избирателите (55 %) заявяват, че е възможно да гласуват за засега хипотетичните „Партия на Слави Трифонов“ и „Партия на Румен Радев“. Броят на тези, които биха гласували за формация на президента Румен Радев обаче се увеличава за същия период от 38,2% на 41,8 на сто. Личният рейтинг на Радев обаче е паднал с 3 на сто, сочат още цифрите от проучването. 

За партия, оглавявана от Слави Трифонов, през юли биха гласували 31,8%, а през септември - 29,3 на сто.