София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Медведев: Русия трябва да се поучи от твърдия прагматизъм на САЩ

Американските санкции всъщност са протекционни мерки, смята премиерът

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Русия трябва да се поучи от твърдия прагматизъм на САЩ в защита на своите икономически интереси. Това становище беше изразено от премиера Дмитрий Медведев в интервю за руска телевиpия, предаде ТАСС. Говорейки за новите санкции на САЩ срещу Русия, министър-председателят отбеляза, че те всъщност са протекционистки мерки.

"Американците винаги са се държали по този начин, защитавайки своя пазар и опитвайки се да насърчат развитието на икономическата програма. В този смисъл това е абсолютно твърд американски прагматизъм и ние трябва да се поучим от него, но това не означава, че сме съгласни с него", каза Медведев.

По думите му американските санкции безобразни и "просто грубост". Медведев отбеляза, че много компании, които попадат в обхвата на тези мерки, са "много големи, някои от тях като цяло осигуряват първото място в света на някои позиции, например за производството на алуминий".

"Американците въведоха срещу руски компании някои лични санкции. Вярвам, че това е просто несправедлива конкуренция ", аключи Медведев.

Административна или наказателна отговорност трябва да бъде въведена в Русия за прилагане на санкциите на САЩ в Русия, добави Дмитрий Медведев.
"Тези санкции в действителност са насочени към унищожаване на нашата социално-политическа система и причиняват вреда на икономиката и на физическите лица. Ако е така, тогава никой няма право да изпълнява санкциите на САЩ срещу гражданите в страната ни заради страх от административна или наказателна отговорност ", каза той.

Премиерът отбеляза, че в САЩ "изпълнението на решения на чужда държава, което причинява щети на американската държава, се счита за престъпление".