София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Медведев: Ще продължим да продаваме оръжия на Армения и Азербайджан

Конфликта в Нагорни Карабах беше възобновен неотдавна

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Русия ще продължи да продава оръжия и на Армения, и на Азербайджан въпреки неотдавнашното възобновяване на конфликта в Нагорни Карабах, заяви днес руският премиер Дмитрий Медведев в интервю по руската държавна телевизия, предаде Ройтерс.

Боевете, които избухнаха миналата седмица в региона, бяха най-интензивните след 1994 г., откакто конфликтът беше замразен, но не и разрешен.
Договореното с посредничеството на Москва прекратяване на огъня във вторник доведе до спиране на насилието, в което Азербайджан и подкрепяният от Армения сепаратистки регион изгубиха десетки войници.
Русия е главният продавач на оръжие за Армения - близък съюзник на Москва, и Азербайджан, който развива топли отношения с Турция. Медведев, който беше на посещение в двете страни тази седмица, каза, че Русия няма намерени да спре продажбите на оръжие. "Ако Русия спре да продава оръжие, мястото й веднага ще бъде заето от трета страна, а това може да унищожи съществуващия баланс на силите в региона", каза Медведев.
Ройтерс припомня, че засилен интерес към южнокавказкия регион имат САЩ.
Папа Франциск обяви днес, че ще посети Азербайджан и Грузия от 30 септември до 2 октомври. Преди това той ще пътува в Армения на 24-26 юни.

Източник:БТА