София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мегаделото за фалита на КТБ започна по същество

Един от адвокатите е обвинен за натиск над свидетел

6 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

Мегаделото за фалита на КТБ започна по същество. Един от адвокатите на Цветан Василев е обвинен за натиск над свидетел, каза наблюдаващият прокурор Иван Гешев, съобщава bTV.

„Има обвинение срещу един от адвокатите на г-н Цветан Василев. На този човек според свидетелски показания са му дадени пари по указания на Цветан Василев, за да „профилактира” свидетеля Лазов. Това е точният термин, който е употребен за плащане на парите. А какво означава „профилактира”, всеки от вас може да си отговори, аз предположения не мога да правя”, заяви Иван Гешев.

Съдът определи четенето на обвинението като тържествена част и поиска всички да станат прави. Адвокатите не се съгласиха и отрекоха.

„Това са поредните тъпотии на господин Гешев, повече няма да говоря”, заяви защитникът Лазар Карадалиев. 

„Това е целенасочена инициатива на специализираната прокуратура с цел определени свидетели да не влезат в съдебната зала, за да бъдат разпитвани отделно и да не можем да им задаваме въпросите както ние намерим за добре”, посочи и адвокат Константин Симеонов. 

Споровете между двете страни продължиха и по повод четенето на всички 5000 страници обвинение на глас.

„Дадох възможност на адвокатите и защитниците да кажат, че не желаят да се чете. И ще се запише в протокола „Прочете се”. И всичко щеше да приключи днес”, посочи Гешев.

„Проблемът е на прокуратурата определено, в начина, по който е изписан обвинителният акт”, каза Симеонов.

Според специалисти средната скорост на четене на възрастен човек е 300 думи в минута, а 1 страница формат А4 е с 1800 символа. Това означава, че обвинението ще се чете 30 хиляди минути, или 500 часа, което прави 62 работни дни и половина.