София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мей е готова да удължи преходния период след Брекзит

Втори ден в Брюксел европейските лидери обсъждат сделката с Лондон

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Британският премиер Тереза ​​Май е готова, ако е необходимо, да удължи преходния период след Брекзит в продължение на няколко месеца, но тя не смята, че подобна стъпка ще бъде необходима. Ръководителят на британското правителство каза това в четвъртък преди началото на втория ден от срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел.

„В момента дискутираме въпроса да се създаде възможност за удължаване на преходния период с няколко месеца, но не очакваме, че ще има нужда да се прибегне до това решение, тъй като работим, за да гарантираме, че до края на 2020 г. ще имаме нова система от отношения“, каза Мей, подчертавайки, че тя очаква завършването на преходния период в края на 2020 г., както бе планирано.

Премиерът също така потвърди, че страните са постигнали "добър напредък" както по споразумението за оттегляне на британски граждани от ЕС, така и при условията на бъдещо сътрудничество.

Официалните разговори между Лондон и Брюксел за условията, при които Обединеното кралство ще напусне ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. Официално Брекзит ще се състои на 29 март 2019 г., след което, според плана, трябва да има преходен период, който да продължи до края на 2020 г.

В момента основният проблем на преговорите остава въпросът за границата с Ирландия. И двете страни искат да запазят прозрачността на тази граница за хора, стоки и услуги, но страните все още не са решили как да направят това, без да нарушат целостта на Европейския митнически съюз (единен пазар), който Обединеното кралство напуска. Според Мей уреждането на този въпрос може да се забави и да доведе до факта, че преходният период ще продължи и през първите няколко месеца на 2021 г.