София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мей разказа за ползите от Брекзит

Сделката щяла да осигури на Великобритания ново, светло бъдеще

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Британският премиер Тереза ​​Мей публикува статия във вестник Daily Mail в подкрепа на позицията си по въпроса за Брекзит

Миналата седмица британското правителство се съгласи на стратегия по основните области на излизанто от Европейския съюз. Преговорите продължиха няколко часа и преминаха в режим, близък до тайната - участниците бяха помолени да предадат своите мобилни телефони преди старта. В резултат на това Мей убеди министрите да приемат версия на документа, с която частично смекчават условията на Брекзит.  

"Моето послание към страната този уикенд е проста: ние не трябва да губим от поглед наградата (ползите от Брекзит )", пише Мей, цитирана от  РИА Новости.

Британският премиер посочва, че не вижда "алтернативно търговско споразумение, което би могло в бъдеще да сработи и което би предало ... ангажиментите по Северна Ирландия, да запази конституционно целостта на Обединеното кралство и да доведе до прилагане на резултатите от референдума ... но нашата сделка по Брекзит постига точно това, и тя може да работи" и затова Мей вярва, че" трябва да се обединят в името на този план ".

Според министър-председателя сделката "Брексит" ще осигури ново светло бъдеще за страната извън Европейския съюз. Изход от ЕС, според Мей, възстановява националния суверенитет на Обединеното кралство и правителството решава кой да влезе в страната, на британския парламент - да направят свои собствени закони, както и на британските съдилища.

Както бе посочено от министър-председателя,  Брекзит ще сложи край на огромните членски вноски, които Обединеното кралство  плаща в Брюксел и ще им позволи да похарчат пари за подкрепа на местните приоритети, като дългосрочният план за Националната здравна служба в Англия.

"Брексит", пише Май, ще даде възможност на Великобритания да провежда независима търговска политика и ще позволи сключването на нови търговски споразумения със съюзниците по света, включително със Съединените щати. Американският лидер Доналд Тръмп заяви ясно, че иска да сключи търговска сделка с Лондон и сега може да бъде уверен, че ще има възможност да го направи.

Министър-председателят твърди, че Брексит също ще даде възможност на Лондон да си сътрудничи с Европейския съюз в областта на икономиката и сигурността.

В четвъртък, 12 юли, бе публикуван доклад на британското правителство с предложения за бъдещи отношения с ЕС след Брексит, наречен "Бялата книга". Лондон предлага на ЕС ново партньорство в областта на сигурността, осигуряване на по-тясно сътрудничество в областта на правоприлагането, обмен на информация и провеждането на съвместни разследвания в тежки престъпления и терористични заговори.

Също така, Великобритания предлага на Европейския съюз да се съгласи на координация на работата в областта на външната политика, отбраната и международното развитие, както и за решаване на въпроси, свързани с незаконната миграция, кибернетичната сигурност, здравеопазването и борбата с тероризма.

Великобритания, след Брексит, възнамерява да се откаже от принципа на свободата на движение, безпрепятствено да влизат в Обединеното кралство от ЕС ще имат само млади хора, студенти и туристи.

Правителството възнамерява да въведе специален митнически режим с ЕС и да го въведе стъпка по стъпка.