София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мей "захапа" Русия за отравянето на Скрипал

От Кремъл отговориха, че това е "цирково представление"

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„Много вероятно е“ Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря в Лондон. Такова мнение изрази британският премиер Тереза Мей в реч пред Долната камара на парламента в Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

Според нея Русия е или пряко отговорна за покушението, или е позволила нервно-паралитичното вещество, използвано за отравянето на Скрипал, да попадне в ръцете на други.

Припомняме, че отровата, използвана за покушеието на руския агент беше идентифицирана от британските служби като част от групата нервно-паралитични вещества „Новичок", разработен от съветската армия през 70-те и 80-те години на миналия век.

Лондон даде на Москва срок до края днешния ден, за да даде обяснение на Организацията за забрана на химически оръжия.

Мей бе категорична, че ако не получат надежден отговор, ще приемат, че това е неправомерно използване на сила от страна на Русия срещу Обединеното кралство.

Отговорът от Кремъл не закъсня. Говорителката на руското външно министерство нарече думите на британския премиер в парламента „цирково представление”, съобщи ТАСС.

„Това е едно цирково представление в британския парламент. Изводът е очевиден – това е информационно-политическа кампания, основана на провокации”, заяви Мария Захарова.

Външният министър Борис Джонсън е поискал от Кремъл информация за програмата за разпространение на веществото „Новичок“, което е забранено за използване.

Шестдесет и шест годишният Скрипал и неговата 33-годишна дъщеря Юлия продължават да са в критично състояние, след като на 4 март бяха открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в град Солсбъри.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че Вашингтон има пълно доверие на заключенията на британското разследване за нападението срещу руския шпионин.