София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Международен ден на бежанците

В момента в Конвенцията са включени 145 страни

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Всяка година на 20 юни международната общност отбелязва Световния ден на бежанците.
Бежанците са определени като хора, които са избягали от своите страни поради основателен страх от преследване заради раса, религия, националност, политически убеждения или принадлежност към определена социална група, и не са в състояние или не желаят да се върнат.
На 4 декември 2000 г. Общото събрание на ООН единодушно приема резолюция, в която се отбелязва, че през 2001 г. ще се отбележи петдесетата годишнина на Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г., и че Организацията за африканско единство (ОАЕ) се е съгласила да има международен ден на бежанците във връзка с Деня на африканските бежанци на 20 юни.През 1951 г. Върховният комисар на ООН за бежанците е предложил да ратифицират конвенцията "за статута на бежанците", в която се определят правата на хората, принудени да напуснат дома си, и задълженията на държавите по отношение на тези хора. От 2001 г. насам 20 юни се чества като Световен ден на бежанците. В Конвенцията са включени 145 страни.
В момента Европа преживява най-голямата миграционна криза от Втората световна война насам, причинена на първо място от редица въоръжени конфликти и икономически проблеми в Близкия Изток и Северна Африка.