София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Международен ден на приятелството

Датата се отбелязва по целия свят, въпреки че не е призната официално

8 годиниЛюбопитно 393 Боряна Райчева

На 9 юни светът чества Деня на приятелството. Въпреки че празникът се смята за неофициален, причината за създаването му не губи значение.
Международният ден на приятелите е създаден, за да ни напомня колко са важни близките хора независимо от обстоятелствата и превратностите в живота.
В началото на XX век в САЩ се появява идеята за Международен ден на приятелството като основа на всички човешки отношения.
За известно време денят престава да бъде отбелязван, но се възражда през 1958 г. и дори ООН поема инициативата за отбелязването му.
През вековете приятелството се възприема като най-висша ценност, въпреки че няма конкретно определение какво точно представлява.
Ето и няколко интересни факта за този феномен:

Френски учени са установили, че акулите "са в състояние да" бъдат приятели: а целта е да се предпазват от заплахи.

В Източна Азия е доста популярно приятели мъже да се държат ръка за ръка. И това не е символ на хомосексуалност, а за топло приятелство.

Социологическо проучване определя австралийския Сидни за най-дружелюбния град на планетата.

Около 90% от потребителите на социални медии смятат, че истинското приятелство е възможно само в реалния живот в присъствието на лични срещи и живо общуване.

Учените са доказали, че приятелството на работното място повишава ефективността.

Блез Паскал твърди, че „ако всички хора знаеха какво говорят един за друг, на света нямаше да има дори четирима приятели". И все пак животът доказва своята непридвидима логика, а приятелство си има и ще продължава да има, докато съществува човекът.