София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Международен ден на сестринството е

В сферата липсват млади кадри

7 годиниЗдраве 8 Боряна Райчева

Международният ден на сестринството отбелязваме днес. На събитието се събраха 450 професионалисти по здравни грижи от цялата страна, а най-добрите получиха награди. „Ние се стремим към пъна реализация на нашия потенциал за подобряване на ежедневието на хората чрез предоставяне на здравни грижи, осъществени при безопасни условия на труд. Издигаме нашия глас там , където се решават нашите въпроси-на местно, регионално и национално ниво“, каза в словото си председателят на БАПЗГ Милка Василева. Тя изтъкна като стъпка напред подписването на нов Колективен трудов договор в сектор „Здравеопазване“. „Сега е времето в един глас да заявим нашите искания, за да имаме възможност да работим спокойно в името на българските граждани. Ние искаме достойно заплащане за достоен труд; стриктно спазване на трудовото законодателство и приемане на стандарти по здравни грижи. Ако и сега нашия глас не бъде чут, ние отказваме да носим отговорност за последствията от недълновидна политика в здравеопазването“, обясни Василева. Тя допълни, че още се надяват на разумни управленски решения и сътрудничество, за да постигнат заедно целите от здравната стратегия на България 20-20.

По статистика през последните 10 години 9412 медицински сестри и 550 акушери са потърсили професионална реализация в чужбина. От началото на годината до сега БАПЗГ е издала удостоверение за работа в чужбина на 180 обучени медицински кадри. Друг основен проблем в България се очертава вътрешната миграция на специалисти. Милка Василева призова за вземането на спешни мерки за задържането в страната ни останалите медици и привличането на млади кадри към тези професии.