София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Международен ден в памет на катастрофата в Чернобил

Най-голямата ядрена катастрофа в историята

6 годиниЛюбопитно 10 Боряна Райчева

Отбелязваме Международния ден в памет на Чернобилската катастрофа. Той е определен с резолюция на Генералната асамблея на ООН от 8 декември 2016 г. Аварията в Чернобилската АЕЦ през нощта срещу 26 април 1986 г. се превърна в най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика.

В 01 часа и 23 минути московско време стана взрив в четвърти енергоблок на Чернобилската АЕЦ при провеждане на изпитания в една от системите за осигуряване на безопасността. Взривът напълно разрушава активната зона и цялата горна част на реактора, силно поврежда и машинната зала. Унищожени са всички бариери и системи за безопасност.

Взривът и възникналия пожар са съпроводени с разпространение на огромна радиоактивност.

Радиоактивното замърсяване обхвана над 200 000 квадратни километра, най-вече в Украйна, Беларус и Русия.

Доклад на Грийнпиис посочва, че 13 европейски държави са засегнати от последиците на аварията. Радиоактивността, която донесоха със себе си заразените облаци от Чернобил, бе установена не само в северните и южни части на Европа, но и в Канада, Япония и САЩ. Незаразено остана само южното полукълбо.

Самоотверженият труд на "ликвидаторите" от целия Съветски съюз даде възможност още през ноември 1986 г. обектът да бъде покрит с първия бетонен саркофаг, който задържа най-малко 95 на сто от горивото в разрушения реактор, а освен това - близо 70 000 тона радиоактивни метали, бетон, стъклообразна маса и десетки тонове радиоактивен прах.