София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Международната банкова система отряза Северна Корея

През ноември 2016 година Пхенян проведе пети подред ядрен тест

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Международната система за междубанкови плащания е решила да спре предоставянето на услуги на банките в КНДР.
Според Financial Times става въпрос за банките, които са в списъка на ООН, с помощта на който ръководството на Северна Корея извършва финансови споразумения с външния свят.
Решението е взето по молба на белгийските власти, където е седалището на SWIFT.
Компетентните органи на Белгия информираха SWIFT, че във връзка с международното положение около Северна Корея и хода на дискусиите в Съвета за сигурност на ООН те няма да имат възможност да осигуряват необходимите разрешения, които да послужат като основа за предоставяне на SWIFT услуги, се казва в съобщението.
Според експерти на ООН в продължение на няколко години SWIFT са предоставяли услуги на севернокорейски банки, които са включени в списъка на санкционираните от Съвета за сигурност, печелейки от тях десетки хиляди евро на месец.
В КНДР работи най-тежкият режим на санкции във връзка с опита за предотвратяване на разработването на ядрени оръжия и средствата за тяхната доставка от страна на Пхенян.
През ноември 2016 година Пхенян проведе пети подред ядрен тест.