София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Международното летище в Осака е под вода

Тайфун блокира Япония

6 годиниИнциденти 9 Боряна Райчева

Международното летище Кансай в Осака беше наводнено от най-мощния тайфун през последните 25 години в Япония "Джеби", съобщиха местните медии.

Пистите, летищния паркинг и подземният етаж на терминала са под вода, показва видео, излъчено по телевизия NHK. Скоростта на вятъра в зоната на въздушния док достига 209 километра в час.

На моста, който свързва изкуствения остров на летище Кансай със земята, е блокирал танкер, който е блъскан от вълните.

Поради тайфуна „Джеби“ в западната част на Япония бяха отменени повече от 700 полети и спряха влаковете в Осака. Затворени са и парковете. Автомобилната компания Toyota отмени нощни смени в 14 завода в цялата страна, включително в префектурите на Аичи, Фукуока и Мияги. Търговските магазини са затворени в Осака и Киото.

Смята се, че сегашният тайфун е най-силният в Япония от 1993 г. насам. Той се движи със скорост от 60 километра в час и с пориви на вятъра до 216 километра в час.