София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Менда Стоянова иска всички казани за ракия да се под контрол

Производителите трябва да се регистрират в Министерството на икономиката

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Регистър на всички казани за производство на ракия ще предложи председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ) преди второто четене на закона за акцизите.  

Всички производители, вносители и продаващите подобни уреди ще трябва да се впишат в публичен регистър в Министерството на икономиката. Освен това те трябва да водят отчетност и да предоставят на ведомството данни на кого са продадени въпросните казани за изваряване на ракия, за да има яснота кой купува, за да произвежда, каза Стоянова. Тя добави и че не е решен въпросът за контрола върху това какво и колко изваряват съответните малки обекти за дестилиране.

Депутатите решиха регистрацията, декларирането и заплащането на акциза за малък обект за дестилиране да отиде в правомощията на местната власт. Парламентът прие на първо четене промените, предложения на Валери Симеонов от Патриотичния фронт, с които се връщат старите правила за "казаните с ракия". Така "специализиран малък обект за дестилиране" е с обща вместимост на съдовете до 1000 литра включително, в който физическите лица да могат да произвеждат ракия от грозде и плодове – собствено производство, за тяхно лично потребление до 30 литра годишно на семейство.