София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Мерцедес“ ще строи завод за 15 млрд. рубли в Русия

Ще произвеждат леки автомобили и сегменти за тях

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

„Даймлер“ ще вложи не по-малко от 15 милиарда рубли за периода от 9 години, в проект на завод за леки автомобили „Мерцедес“ в Русия. Това се казва в съобщение от Министерството на промишлеността за подписания инвестиционен договор, за строителството на завода.

Договорът предполага създаването на пълен цикъл на производство за пускането на леки автомобили и неръждаеми сегменти от висок клас, включително и местонахождение на производствените операции като заваряване, боядисване, монтаж на превозни средства, както и изпълнението на операциите по логистичната верига.

"Съгласно договора, инвеститора гарантира, че ще вложи в проекта не по-малко от 15 милиарда рубли. Срокът на специалния инвестиционен договор е за 9 години, а пускането на завода е планирано за 2019 година. Заводът ще произвежда повече от 20 хиляди автомобила годишно. Като резултат от реализирането на проекта ще бъдат създадени повече от хиляда работни места“, се казва в съобщението.

Както се отбелязва, специалният инвестиционен договор по създаването на производство на автомобили „Мерцедес“ на територията на индустриалния парк Есипово, е подписан от АО „Мерцедес-Бенц РУС“, правителството на Московска област, кметството на село Пешковское, Солнечноградски район в Московска област и привлечените лица - „Даймлер АД“, „Камаз“, „Даймлер Камаз Рус“ и „Мерцедес-Бенц Манифакуринг Рус“.

Руската страна ще спомогне реализирането на проекта, чрез предприемане на мерки от правителството за подкрепа и създаване на преференциален данъчен режим, се казва в съобщението от Министерството на промишлеността.