София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Европа не може да разчита на военна защита от САЩ

Лидерите на Германия и Франция обсъдиха ситуацията в Близкия изток

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Големи световни конфликти сега се случват близо до Европа, която е постигнала малък напредък във военното сътрудничество и военния съюз на европейските държави и е "в ранна детска възраст". Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на среща с френския президент Еманюел Макрон в Аахен, Германия, съобщава EADaily.

В същото време канцлерът подчерта, че Европа вече не може да разчита на военна защита от САЩ. "Вече не е необходимо да мислим, че САЩ просто ще ни защитят. Време е Европа да вземе съдбата си в свои ръце ", каза Меркел, позовавайки се на военния конфликт между Израел и Иран, както и оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран.

Лидерите на Германия и Франция се срещнаха в германския град Аахен, където президентът Макрон получи наградата за "насърчаване на развитието на Европейския съюз". След церемонията по връчване на наградите, Меркел и Макрон проведеха разговори, насочени към ситуацията в Близкия изток.

Ръководителите на двете държави изразиха подкрепа за споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г.