София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Меркел и ГСДП не могат да се разберат за сирийците

Няма съгласие кога да отпадне забраната за депортиране

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Разговорите за т.нар. голяма коалиция още не са започнали, а вече се появиха първите разногласия между блока на канцлерката Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия.

След провала на преговорите между Християндемократичния съюз и Християнсоциалния съюз, от една страна, и Зелените и Свободните демократи – от друга, социалдемократите преразгледаха позицията си да не участват в правителството и заявиха готовност за преговори с Меркел.

Преди началото на разговорите обаче вече е ясна една от проблематичните теми – съдбата на пристигналите в Германия сирийци. В момента има забрана за депортиране на мигрантите от Сирия, но от ХДС смятат, че тази забрана трябва да отпадне през лятото на 2018 година.

От ГСДП пък настоява забраната за депортация да остане до края на 2018 година, след което да се направи нова оценка на ситуацията в Сирия и да се види дали бежанците може да се върнат по домовете си.

Очаква се до края на седмицата преговорите между ХДС/ХСС и ГСДП официално да започнат и да се разбере дали Германия ще има правителство или ще се върви към нови избори.