София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел и Орбан влязоха в конфронтация относно миграцията

Канцлерът настоява за "хуманност" по отношение на мигрантите

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Германският канцлер Ангела Меркел и унгарският премиер Виктор Орбан изтъкнаха различията си по въпроса за миграцията. Въпреки това, те изразиха готовност да продължат да разговарят, предаде Асошиейтед прес. На съвместна пресконференция в Берлин Меркел заяви, че иска да опази хуманността на Европа в отношението към мигрантите, като смята, че това е основното разделение между нея и Орбан.

Премиерът отговори, че становището на Унгария не се е променило, откакто страната затвори границите си за мигранти при наплива през 2015 г. Той посочи, че правителството му смята разполагането на 8000 унгарски граничари за "доста добра солидарност" от страна на Унгария с останалите членки на ЕС.

Меркел се съгласи, че опазването на външните граници на съюза е "важно и оправдано", но допълни, че самите държави от ЕС трябва да приемат част от мигрантите, нещо, което Унгария отказва да направи.
Канцлерът сподели още, че Германия иска да разшири сътрудничеството си с Унгария в рамките на общи проекти за опазване на външните граници на ЕС, но като цяло вижданията на двете страни по въпросите на миграцията съществено се различават.

Орбан призова Меркел да работят съвместно по организирането на приема на мигранти извън ЕС. По думите му създаването на центрове за прием на мигранти извън съюза е невъзможно без съдействието на властите в Германия.
Унгарският лидер също отбеляза, че вижданията на Унгария и Германия относно миграцията силно се различават. Той подчерта, че най-добрият начин да бъде премахнат "факторът привлекателност" на Европа за мигрантите е да бъдат затворени границите.