София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Меркел и Шулц започват преговорите

Разногласията засега са големи

6 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

Започват преговорите за голяма коалиция в Германия. Германските социалдемократи и християндемократите на канцлерката Меркел официално откриват преговорите, след които трябва да стане ясно дали ще има стабилно мнозинство в Бундестага или ще се върви към правителство на малцинството или нови избори.

От 24 септември, когато бяха изборите, Германия се управлява он правителството в оставка, а преговорите между Християндемократичния съюз, Зелените и Свободните демократи се провалиха.

Началото на разговорите ще сложи среща между канцлерката и лидера на социалдемократите Мартин Шулц.

Според медиите в Германия същите теми, които станаха причина за провала на тези преговори, са в основата на разногласията и сега – политиката спрямо бежанците, данъците за богатите и орязването на социалните разходи.

В ХДС и в баварския му съюзник – Християнсоциалния съюз, се чуват все повече гласове, че ако бъде приети исканията на социалдемократите, това ще струва скъпо на Германия и е по-добре Меркел да състави правителство на малцинството или дори да се върви към нови избори, макар че нарастват опасенията, че при този вариант антиевропейската „Алтернатива за Германия“ може да набере още сила.

„Германия вече не желае да бъде магнит за бежанци от целия свят“, заяви един от водещите преговорите от страна на ХСС Александър Добринд, давайки да се разбере, че най-консервативното крило от блока на Меркел не е склонен да прави отстъпки на социалдемократите.

В предстоящите разговори Шулц ще трябва да докаже на деморализираната си партия, че новото правителство начело с Меркел ще приеме някои от ключовите моменти в политиките на ГСДП – от подпомагане на работническата класа до стимулиране на европейската интеграция.

На 21 януари 600 делегати от Социалдемократическата партия трябва да кажат дали преговорите ще продължат или ГСДП ще остане в опозиция.