София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел идва на посещение в София

Може да има среща на високо равнище ЕС – Турция у нас

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Германският канцлер Ангела Меркел пристига в София днес, поканена от премиера Бойко Борисов. Часове преди събитието програмата на посещението й не е официално известна, но се очаква двамата да направят съвместно изявление пред медиите, след като разговарят.
"За Борисов появата на Ангела Меркел в София несъмнено е от голямо значение като жест лично към него и към страната, но основните приоритети по време на визитата ще са свързани с проблемите, създавали кризи в ЕС през последните години: Брекзит, мигрантите и бежанците, борбата срещу тероризма, разлома между Западна и Източна Европа и изтънелия бюджет на ЕС. Важни ще са обаче и балканските съседи на България и то не само Западните Балкани, а и Турция на фона на съобщенията от дипломатически източници в сряда, че в София може да се организира среща на високо равнище между съюза и Турция, отбеляза вчера "Дойче веле".
Меркел идва в София само ден преди решаващия вот в партията на социалдемократите в Германия за това дали да бъде сформирано ново правителство с нейния Християндемократически съюз (ХДС) и партньорите им от Християнсоциалния съюз (ХСС). Ако членовете на партията гласуват с "не", това може да подтикне германския канцлер да опита да състави правителство на малцинството, да свика нови избори или дори да определи съдбата на най-дълго управлявалия лидер в Европа.