София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел не е засегната от хакерската атака на правителството

Теч на лични данни засегна политици на всички нива в Германия

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Правителството на Германия е загрижено от изтичането на лични данни на стотици политици, като всички отдели са се заели с разследване на случая. Това съобщи в петък брифинг на говорителката на германското правителство Мартин Фиц, цитирана от ТАСС. По-рано днес излязоха информации, че хакери са публикували онлайн данни за стотици германски политици в "Туитър", включително телефонни номера, адреси, банкова информация и др.

Течът на лични данни е засегнал  политиците "на всички нива - членовете на Европейския парламент, Бундестага, парламентите на провинции, както и политиците на общинско ниво". "Федералното правителство приема тези инциденти много сериозно. Националният център за киберзащита вече се занимава с този казус", допълни Фиц.

Първоначалната оценка показала, че никакви чувствителни данни на канцлерството или на канцлера Ангела Меркел не са били компрометирани при хакерската атака.

В същото време в. "Билд" съобщи по-рано днес, че някои от съобщенията, свързани с работата на Меркел, може да са били засегнати.

Говорителката на кабинета посочи, че властите  не разполагат с информация за това коя от изтеклите информации е автентична и коя не. Представителят на Министерството на вътрешните работи от своя страна обясни, че досега няма яснота кой може да е провокирал теча. От Военното министерство пък отбелязаха, че няма значителни течове от въоръжените сили.

Според информациите в медиите всички германски партии, представени в Бундестага, са пострадали при хакерската атака, с изключение на крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Хакерите публикували банкови данни, сканирани лични карти и лични съобщения на някои от политиците, както и вътрешнопартийни документи.