София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел: Русия трябва да бъде наказана за "престъпленията в Алепо"

Унгария, Полша и Словакия се изказаха против допускането на бежанци в ЕС

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Русия, Иран и Башар Асад са виновни за целенасочените атаки срещу цивилното население на Алепо и тези престъпления трябва да бъдат наказани, заяви германският канцлер Ангела Меркел на срещата на върха на ЕС в Брюксел. В същото време, въпреки призивите за "солидарност", европейските политици не успяха да постигнат единодушие по време на срещата на върха по въпроса за разпределението на сирийски бежанци, пише Bild.
Това изявление е направено в рамките на срещата на върха на ЕС в Брюксел.
В края на срещата на върха лидерите на ЕС поискаха "твърда защита" за цивилното население в Алепо. Според тях, цивилните трябва да напуснат града "под надзора на неутрална страна", както и да бъдат създадени хуманитарни коридори. "Защита на цивилните граждани - това е абсолютен приоритет", заяви председателят на ЕС Доналд Туск.
Въпреки това, представителите на европейските страни не постигнаха решение за разпределението на сирийските бежанци и ограничиха поканите си за "солидарност", коментира изданието.
Страни като Унгария, Полша и Словакия открито се изказаха против допускането на бежанците. Във връзка с избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ и евентуална дистанцираност на Вашингтон от ЕС и НАТО на срещата на върха е направено предложение за разширяване на "гражданските и военни възможности" в Европа, допълва авторът.