София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел се разбра с баварците за бежанците

Преговорите за управляваща коалиция в Германия може да започнат

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Християндеморатическият съюз на канцлерката Ангела Меркел и баварският ѝ партньор – Християнсоциалният съюз, са постигнали съгласие за броя бежанци, които Германия може да приема годишно, съобщават местните медии.

Броят на приеманите мигранти се ограничава до 200 000, но се оставя вратичка той да бъде променян заради европейски директиви и соглед на отделни случаи.

Меркел и лидерът на ХСС Хорст Зеехофер са се съгласили, че Мароко, Алжир и Тунис трябва да бъдат разглеждани като безопасни страни на произход, за да може хора, чиито молби са отхвърлени, да бъдат връщани по-лесно.

При това положение се отваря пътят за преговори с другите два партии в понетциалната управленска коалиция – Зелените и Свободните демократи. Засега позицията на Зелените е, че не трябва да има таван за приеманите мигранти, а Свободните демократи са готови да търсят компромисно решение.