София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Местан не бил турски шпионин

Лидерът на ДОСТ осъди Божидар Димитров за 681 лв.

7 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е осъдил директора на Националния исторически музей Божидар Димитров за това, че в телевизионно предаване го е нарекъл турски шпионин, съобщи самият Божидар Димитров.

Съдът е уважил иска на Местан за неимуществени вреди на стойност 681 лева. Според свидетели по делото лидерът на ДОСТ се обидил от изявлението на професора и претърпял психически травми.

Божидар Димитров обяви, че няма да обжалва присъдата, тъй като Местан е заявил, че ще дари сумата за реставрацията на Голямата базилика в Плиска.

Извинявам се все пак за наистина неочакваните от мен нанесени тежки психически и морални травми. Кратко утешение за мен е, че г-н Местан предварително бе съобщил, че сумата ще я дари за Голямата базилика в Плиска. Тъй като размерът на сумата съзнателно е търсен – 681 лв. – годината на създаването на българската държава, няма да я оспорвам, пише в съобщение до медиите Божидар Димитров.