София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Местан: Турция трябва да е член на Европейския съюз

С нея евроатлантическото пространство ще е много по-силно

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Не виждам като провокация коментара на турския президент Реджеп Ердоган за душевните граници на Турция. И ако не сме съгласни с това, то трябва да признаем същото и за друга държава, заяви председателят на ДОСТ Лютви Местан в ефира на bTV.

Той даде пример с Бурса, защото там живеят много етнически българи. „С тази логика душевните ни граници се разпростират и там Моите душевни граници се разпростират там където живеят български граждани. “, допълни Местан.

Той е на мнение, че всеки стремеж за прекрояване на граници е желание за война. Председателят на ДОСТ е на мнение, че на официалната среща във Варна се е направил опит да се внесе леко балканска нотка с изказванията за шербета.

Въпросът според Местан е какъв подход имаме към трагичните исторически събития. Той е на мнение, че да се търси определението геноцид за всяка трагедия е неприемливо. Председателят на ДОСТ посочи, че не може след всяка война да се говори за геноцид.

Местан категорично заяви, че Турция трябва да е член на Европейския съюз, защото без нея Европа ще остане един затворен християнски клуб. Председателят на ДОСТ добави, че Турция е най-търпеливият кандидат, заявила желанието си още през 1987 г.

"Аз ви уверявам, че когато говорим за ценности, няма по-голямо ценност от евроатлантизма", обясни Местан. Той е на мнение, че привличането на Турция ще направи евроатлантическото пространство много по-силно.