София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Местим стрелките на часовника с 1 час назад

Минаваме към астрономическото часово време

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

С един час назад трябва да върнем стрелките на часовника в неделя, 29 октомври. В 4.00 ч., тази нощ, се връщаме към нормалното астрономическо време.

Астрономическото часово време ще продължи до последната неделя на март следващата година.

Връщането на часовниците с един час е в изпълнение на Постановление от 13 март 1997 г. на Министерския съвет, с което се решава всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври, лятното часово време да премине в зимно.

Лятното отброяване на времето се прави с цел да се намали консумацията на електрическа енергия, като се използва максимално по-светлата част на денонощието.

За по-бързо адаптивните хора са нужни няколко дни за адаптация към зимното часово време, за други - от 2 до 3 седмици. Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник.