София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Методи Лалов обжалва избора на членове на ВСС

Бившият председател на СРС внесе жалбата си в съвета

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Методи Лалов, бившият председател на Софийския районен съд обжалва решенията на изборната комисия за избор на членове на ВСС от съдийската квота. Той внесе жалбата си тази сутрин в съвета. Поводите за подаването на жалбата са два: проверка на надеждността на електронната система за дистанционно гласуване, внедрена от този ВСС и проблемът, че по-голямата част от съдиите, са предпочели да гласуват през системата, а въпреки изразените опасения преди избора, ВСС е отказало да предостави доказателства за сигурността й.

Припомняме ви, че Лалов беше един от 27-те кандидати за член на новия съвет, който обаче не получи достатъчно гласове на вота.

Председателят на ВКС Лозан Панов, коментира, че може би е добре да има обжалване, за да се мине процедурата по избора докрай, но и трябва да се проверят доводите в подобна жалба.

Преценката как да бъде проверяван електронният вот, ще бъде на съдебния състав, който ще разглежда жалбата - двама съдии от ВАС и трима от ВКС, посочи Панов.