София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

МГЕРБ: 43-то НС показа, че политическият консенсус е възможен

„Промените в Изборния кодекс подпомагат младите и българите в чужбина“

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

43 – то Народно събрание показа, че политическия консенсус е възможен. Така председателят на „Младежи ГЕРБ“ Георги Георгиев коментира в предаването „Делници“ постигнатото днес съгласие между коалиционните партньори за промените в Изборния кодекс.

Според Георгиев приетата промяна изборният ден да бъде изместен с 1 час и да приключва в 21 часа ще даде по – голяма възможност на младите работещи хора да гласуват.

Днес стана ясно, че промени ще има и във вече приетото предложение българите в чужбина да могат да гласуват само в консулствата и посолствата на съответната страна. Георги Георгиев заяви, че тези промени ще помогнат да не бъде дискриминиран вота на българите в чужбина. Той подкрепи и решението датата за референдум да бъде избирана от държавния глава.

По неговите думи днешният ден е знак, че 8 – партийният парламент се учи да работи в задружие. Георгиев беше категоричен, че отговорността между партиите трябва да бъде споделена, но това невинаги се е случвало при Реформаторкия блок. Той беше категоричен, че ГЕРБ преследва на първо място гражданския и след това партийния интерес.