София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Михаил Саакашвили подаде оставка

Напуска поста губернатор на Одеса

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Михаил Саакашвили, който беше президент на Грузия, подаде оставка като губернатор на Одеса - южен регион в Украйна, съобщи БНР. Той обвинява високопоставени държавни служители, че са попречили на опитите му за реформи.

Саакашвили е познат с вземането на решителни мерки срещу корупцията, когато беше президент на Грузия от 2004-а до 2013-а. Той беше назначен за губернатор на Одеса през май 2015-а от украинския президент Петро Порошенко. Саакашвили многократно е обвинявал Киев в липсата на ангажимент към реформите. Той обеща да продължи борбата си с корупцията, която по думите му стига до върха на украинското управление.

Губернаторът в оставка порица Порошенко, като заяви, че той подкрепя два клана в района на Одеса. Саакашвили допълни още, че работата на служители по предприемани реформи е била осуетявана от по-висши лица в Киев, които имат интерес да се запази статуквото.