София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мика Зайкова: Ограничаването на кеша до 1000 лв. е лобистко

Хората ще бъдат принудени да плащат такса, когато пазаруват

7 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

Намерението кешовите разплащания да бъдат ограничени до 1000 лева е откровено лобистко. Това каза икономическата експертка Мика Зайкова в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“.

Тя посочи, че тенденцията е такава и в Европа, но в Италия например е било въведено ограничение от 3000 евро за кеш, но след това сумата е повишена на 5000. Зайкова каза още, че ако се увеличат плащанията с карта, хората ще бъдат принудени да плащат такси за това, че пазаруват.

Ние борим сивата икономика от краката към главата, каза още експертката и добави, че разплащанията в престъпния свят отдавна са с пластики.

Тя коментира, че няма абсолютна сигурност при безкасовите разплащания и е възможно човек да загуби всичките си пари наведнъж.

Ако книжните пари изчезнат напълно, хората ще бъдат принудени да прекарват всичките си пари през банките, коментира Мика Зайкова.