София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Микола Балтажи: В Донбас се води война и Русия стои зад нея

Украинският посланик увери, че страната му върви към Европа

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Украйна се движи по пътя към Европа. От юни украинците могат да пътуват безвизово в Европа, продължават реформите и имаме зона за свободна търговия с ЕС. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ посланикът на Украйна в България Микола Балтажи.

Посланикът посочи, че повече от 70 % от украинските граждани подкрепят европейската интеграция на страната.

За съжаление реформите и европейското развитие на Украйна стават в условията на продължаваща руска агресия, посочи посланик Балтажи.

И в Крим, и в Донбас се провеждат специални операции на руските специални служби, добави той.

Посланикът подчерта, че в руските медии се води целенасочена пропаганда срещу Украйна. В същото време в Украйна никой не насажда омраза срещу Русия, добави той.

В Източна Украйна се води война и зад нея стои Русия, стои Кремъл, каза посланик Балтажи.

Той припомни, че Крим е бил анексиран незаконно от Русия, а т.нар. референдум е проведен в нарушение на самото законодателство на републиката и под дулото на автоматите. 

Посланик Балтажи коментира още, че Украйна се е отказала от ядрения си арсенал, който е бил трети в света в замяна на гаранция за териториалната си цялост, които Русия е погазила.

При това положение, каза той, Украйна няма избор, освен да се стреми към интеграция със Запада.