София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Милиони червени раци атакуваха остров Рождество

Всяка година новородените правят опасното пътуване до горите на острова

пропускане
5 годиниЛюбопитно 2 Боряна Райчева

Милиони червени раци атакуваха в края на декември остров Рождество, в Индийския океан. Всяка година новородените раци правят опасното пътуване от морския бряг до горите на острова.

Миграцията се случва преди началото на размножителния период и продължава около 18 дни. По това време на острова, който е външна територия на Австралия, се изграждат временни мостове и всевъзможни съоръжения за пресичане на пътищата, за да не се попречи на придвижването на раците.

На Рождество дом намират десетки милиони червени раци, те са ключов вид за острова, тъй като играят важна роля в хранителната верига и формирането на структурата на тропическите гори. От октомври до декември е дъждовният сезон, през който възрастните започват да мигрират към бреговете, където се чифтосват.

Самците са в първата вълна миграция, а постепенно към тях се присъединяват и женските. Самките снасят яйца в продължение на три дни след оплождането, те остават в своите дупки, докато яйцата се развият в рамките на 12-13 дни.

След това женските пускат яйцата в океана, в резултат на контакта с морската вода се излюпват множество малки ларви - те обграждат брега, докато вълните и приливът не ги отмият в океана.

Месец по-късно ларвите се превръщат в подобни на скариди същества. Те се събират на групи в близост до брега и се превръщат в млади раци, след което  напускат водата.

По това време раците са само около 5 мм, но въпреки това започват пътешествието си към вътрешността, което им отнема около 9 дни. Когато стигнат до платото, в продължение на три години, те се крият в скали, паднали дървета, сред тревата и храстите.