Гледай
на живо

Милиони яйца бяха изтеглени от търговската мрежа в Холандия, Белгия и Германия

Те са заразени с отровен препарат срещу кърлежи

Милиони яйца бяха изтеглени от търговската мрежа в Холандия, Белгия и Германия, след като стана ясно, че са били заразени със силно токсичен инсектицид. Те са заразени с фипронил - отровен препарат срещу кърлежи, бълхи и хлебарки.
 
Световната здравна организация определя препарата като "умерено опасен". Инсектицидът може да предизвика дразнене, гадене и повръщане, но при поемане на по-големи количества е възможно да навреди на бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.
 
След като холандската служба информира обществеността за проблема, веригите започнаха масово да изтеглят яйца от магазините си. Вследствие на проверките бяха затворени 138 птицеферми за неопределено време.

Междувременно Германия също алармира за огромни количества яйца, замърсени с инсектицида. Сред тях обаче има и такива, които са собствено производство, което означава, че и германските птицепроизводители също използват вредното вещество за дезинфекция.

Скандалът продължава да се разраства и в момента властите в Белгия, Швеция и Швейцария също извършват щателни проверки на пратките.

 Холандските производители пък поискаха държавна помощ, тъй като 60% от продукцията им е предназначена за износ, а в момента никой не иска да купува техните яйца.