София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мими Виткова: Държавата е абдикирала от контрола върху здравната система

Здравната застраховка ще вкара правителството в големи неприятности, смята бившият здравен министър

5 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

Задължителната здравна застраховка ще вкара правителството в големи неприятности, ако си позволи да вкара този сценарий. Това каза за предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ бившият здравен министър Мими Виткова.

Тя посочи, че очаква да види дали в сряда, на последното заседание по новия здравноосигурителен модел, ще бъде постигнат консенсус, като отбеляза, че единодушие по въпроса може и да няма.

„Резултатът от тези дискусии няма да бъде с някакъв сериозен обществено полезен ефект. Дискусиите бяха недобре подготвени и структурирани. Не беше ясно на водещите работни групи какъв ефект трябва да се постигне от тези продължителни дискусии. На работните групи не им бяха предоставени анализи, въз основа на които се предлагат двата модела на здравното осигуряване. Експертните групи дори не са се срещнали с хора, които са изработили двата модела“, обясни Виткова и допълни, че експертите дори не знаят, не могат да обяснят на хората за какво ще се използват тези пари, които ще се събират като задължителна здравна застраховка.  

„Като общество ние не можем да заделим повече средства за здравеопазване. Половината от разходите  за здравеопазване са от джоба на болния човек. Целта е този процент да бъде сведен до 20 на сто. Ние произвеждаме малко, което означава че трябва да харчим изключително пестеливо и разумно“, посочи бившият здравен министър.

Тя бе категорична, че трябва да се увеличат публичните разходи за здравеопазване.

По повод клиничните пътеки Мими Виткова посочи, че системата е опорочена в България, защото никой не е направил опит да я направи ясна и прозрачна. „Никой не си прави труда да каже какво влиза в тези пътеки“, обясни тя и допълни че държавата е абдикирала напълно от контрола върху здравната система.