София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Минчо Христов: Частните пенсионни фондове се източват

Според политолога някои шефове на фондове получават по 200 000 лева месечно

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Частните пенсионни фондове се източват. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ политологът Минчо Христов. Според него анализът на парламентарната комисия показва, че парите в тези фондове намаляват, а не се увеличават.

Политологът цитира данни на синдикатите, според които една от шефките на частен пенсионен фонд си е определила заплата от 200 000 лева месечно.

Минчо Христов коментира, че решението да се отчисляват пари към частните пенсионни фондове за родените след 1960 е основна причина парите за пенсии в НОИ да не достигат и пенсиите в България да са толкова ниски.

Той посочи, че до този момент партиите в България са получили около 600 милиона като субсидия от държавата и ако от тези пари са били заделени само 80 милиона, България в момента щеше да има прекрасна система за спешна медицинска помощ.

Чакам премиерът Борисов да си изпълни обещанието и да внесе закон за премахване на партийната субсидия изцяло, каза още Минчо Христов.