София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мини „Марица Изток“ на протест

Искат 15% увеличение на цената на въглищата

6 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Стотици работници от мини „Марица Изток“ се събраха на протест в центъра на София, за да изразят своето недоволство от условията, при които са принудени да работят. Основното им искане е свързано с 15% увеличение цената на въглищата.
 
Президентът на „Подкрепа“ Димитър Манолов беше категоричен, че трябва по всякакъв начин да се съпротивляваме на опитите за съсипване на родната енергетика. Според  лидера на КТ „Подкрепа“ опасенията, изразени от енергийния министър Теменужка Петкова, че поскъпването на въглищата автоматично би довело до увеличаване цената на тока, са необосновани.
 
Протестиращите се събраха първоначално на площад „Александър Батенберг“, а по късно шествието им се отправи към сградата на Министерски съвет и завърши пред Министерството на енергетиката, където протестиращите поискаха  оставката на Теменужка Петкова.
 
Малко по-късно енергийният министър се срещна с представители на синдикатите и съобщи пред медиите, че климатът на работа в мини „Марица Изток“ е добър, работниците получават редовно заплатите си и инвестициите в оборудване се случват и в момента.  В искането на миньорите за поскъпване на въглищата, тя видя обаче опасност.