София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Минималната пенсия става 200 лева

Документите още не са подписани

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

До края на годината минималната пенсия ще стане 200 лева, заяви бившият финансов министър Владислав Горанов пред бТВ. Това ще се осъществи в две стъпки - от 1 юли на 180 лева, и от 1 октомври - на 200 лева. По думите му за тази година това ще струва на бюджета под 100 млн. лева. За следващите години сумата расте и ще е под 300 млн. лв. за 2018 г.

„Ако се търсеше 100% удовлетворяване на претенциите на Патриотите за политиката им, свързана с пенсиите, ангажиментите като ресурс щяха да бъдат такива, че други политики нямаше да могат да се реализират”, коментира още Горанов.

Преговорите с „Обединени патриоти” окончателно ще приключат малко преди гласуването на поименния състав на правителството, което се очаква в началото на месец май, каза бившият министър.

Зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, „Решенията, които взимаме са на база възможностите, които държавата може да си позволи и постигаме консенсус, за да продължим напред".