София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министерството ще даде още 140 млн. лева по проекта „Твоят час“

Средствата ще бъдат разпределени за кръжоци и извънкласни дейности

8 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

140 милиона лева ще бъдат отпуснати за извънкласни дейности във всички близо 2500 училища в страната. Парите са за първата фаза от проекта "Твоят час" на МОН, финансиран по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Очаква се извънкласните дейности по проекта да обхванат повече от 320 000 ученици от I до XII клас. Във фокуса на вниманието са две групи деца и младежи - ученици със затруднения и такива, които имат изявени таланти в различни области, които биха могли да бъдат развити с допълнителна работа. Проектът ще продължи 29 месеца. В училищата ще се вливат по 58 млн. Лева на година, като 46 млн. от тях ще отиват за възнаграждения.

Очакванията са 40 млн. лева да са за учителите в самите училища. Следващата седмица ще заработи електронна платформа, в която в рамките на един месец ще се регистрират както училищата, така и всички физически и юридически лица, които искат да предлагат образователни услуги - треньори по различни спортове, инструктори по танци, преподаватели по музикални инструменти, школи по езици, читалища и т.н. До края на септември учениците трябва да посочат в платформата своите интереси, а всяко училище да изготви „карта“ на учениците, които имат нужда от допълнителна подкрепа и извънкласни занимания, които да компенсират затрудненията им. До края на октомври трябва да бъдат изготвени училищните програми и да започнат извънкласните дейности.

Финансирането на училищата ще бъде целенасочено, като тези, където има по-голям брой деца със затруднения ще бъдат с приоритет и ще получават повече средства. Групите за деца с обучителни затруднения ще са до 10 деца, а тези по интереси - до 25. Дейностите по интереси ще са в областите: "Наука, техника и технологии", "Здравно образование и здравословен начин на живот", "Гражданско образование", "Предприемачество", "Програмиране, дигитални умения, креативност и иновативно мислене" и "Изкуства, култура и спорт". Друга от целите на проекта е да бъдат въвлечени по-активно родителите и да бъдат създавани общности около училищата, затова и проектът предвижда годишно да има до 5 часа възможност за включване на родителите, които да представят на учениците професията си или някакви специални умения.