София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министър Ангелкова коментира промените в Закона за туризма

Единната система за туристическа информация - от следващия летен сезон

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Промените в Закона за туризма дават възможност за обединение на сектора. Министерството подкрепя идеята да има национално представителни организации, за това е и предвидена подобна възможност в измененията на нормативната база. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на 5-ата годишна среща на Националния борд по туризъм. Министърът коментира, че е важно за работата на ведомството да има ясен и предвидим партньор и съвместно с него да се полагат усилия за устойчивото развитие на сектора. С промените на закона предлагаме да има по една национална организация за хотелите, за туроператорите и екскурзоводите, обясни министър Ангелкова. Те ще обединяват интересите на бранша и ще се утвърждават с решение на Министерския съвет. Ако успеем да постигнем това, ще е голям успех, защото сега има повече от 300 организации, коментира министърът. И допълни, че министерството е отворено за предложения, подкрепени от всички, защото то е балансьор.

В събитието участваха Петър Кънев, председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, Красимир Гергов, председател на УС на Националния борд по туризъм (НБТ), Мартин Захариев, зам.-председател на НБТ, доц. д-р Румен Драганов, председател на Контролния съвет на НБТ, и десетки представители на бранша. 

Определяне на статута на националните курорти също е заложено в промените на Закона за туризма, като се предвижда и разработване на съответната поднормативна база, обясни министър Ангелкова. Тя коментира, че регионалното планиране е от ключово значение, за да се отговори максимално на нуждите на туристите и бизнеса. Министърът посочи още, че се предвижда да се обособят отделни зони, където има такива нужди и възможности, например парти зона и зона за семейна почивка. Така ще има предвидимост и когато туристите избират място за почивка, ще знаят какво да очакват, обясни министърът.

Освен това се предвиждат правила за ясно определени ски зони и писти. Има точни  регламенти и критерии, според които да се дефинират като такива, заяви министър Ангелкова. Тя уточни, че не бива да се очаква това да рефлектира върху други закони, които не са в компетенциите на Министерството на туризма.

Важен елемент от законодателните промени е регламентирането на задълженията на общините по отношение на отчетността и техните отговорности в туризма, съобщи още министърът. Тя обясни, че кметовете трябва да имат ясно планиране за развитието на сектора и предвидени конкретни дейности.

С измененията на Закона за туризма се предвижда създаване на звеното на контрол към министерството, информира министърът. Тя уточни, че то има правомощия в последващия контрол за спазването на закона, като ще извършва регулярни и инцидентни проверки, ще прилага принудителни административни мерки и ще съставя актове за нарушения.

Промените предвиждат още въвеждането на „Доброволен етикет за качество“, който може да се придобива от категоризираните места за настаняване, за хранене, туроператорите и туристическите агенти. Валидността му ще е 3 години, като ежегодно ще се прави проверка на придобилите този етикет и при нарушения сертификатът ще може да се обезсилва.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма беше публикуван за обществено обсъждане през месец май и то ще продължи до 9 юли.

Министерството продължава работа по въвеждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Процедурата за избор на изпълнител е на финалната права и скоро се очаква да има избран изпълнител за изработването й, каза министърът. Нашите очаквания са, че през следващия летен сезон ще има готова демо версия на ЕСТИ и ще има възможност пилотното въвеждане на системата, съобщи още министърът. 

Основен приоритет на правителството е образованието и реформата в тази система, за Министерството на туризма то също е от изключително значение и оказва влияние на развитието на сектора, съобщи министър Ангелкова. И уточни, че именно заради това беше създаден Междуведомственият съвет за кадрите в туризма, на който да се дискутират проблемите и да се търси балансираната форма за решение на проблема с липсата на кадри в сектора.

В отговор на журналистически въпрос министърът информира, че това лято по родното Черноморие ще почиват между 1,6 млн. и 1,9 млн. българи. През сезон 2017 г. около 1,6 млн. българи са пътували към родното крайбрежие. Относно руските туристи тя информира, че има спад около 5 % в записванията до момента, но това не е крайна цифра, защото ситуацията е изключително динамична. Това, което имаме като уверение от моя колега Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия, както и по време на разговорите на премиера Борисов с президента Путин, е, че България продължава да бъде на едно от първите пет места за предпочитана дестинация за руските туристи, заяви още министър Ангелкова.