София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Министър Ангелкова очаква силен летен сезон

Това заяви тя днес

8 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

Силен летен сезон предвижда министърът на туризма Николина Ангелкова. Това заявила самата тя днес по време на посещение в Поморие на среща с кмета Иван Алексиев и представители от туристическия бранш.

Министърът посочила, че основни за страната ни пазари като Русия, Германия, Чехия, Унгария, Полша, и Румъния бележат ръст на туристите. За първи път тази година има планирани чартърни полети от Франция.

Николина Ангелкова ще проведе поредица от срещи във връзка с предстоящия летен сезон, концесиите и новата концепция за управление на плажовете.

Като извод от срещата в Поморие предложението общините да участват при равни условия с останалите юридически лица в конкурсите за концесия. Предложено беше и засилване на проверките по плажовете, така че да се гарантират условията за отдих.

По време на срещата беше разяснена информация за намаляване на лицензионните такси и други тарифи. Това е допълнителна мярка, която цели да облекчи бизнеса. Обсъждани са още контрола при категоризациите, спазването на обществения ред и проблема с набирането на кадри.

Ангелкова съобщила, че за справяне със сивия сектор усилено се работи с Комисията за защита на потребителите и комисията за защита на конкуренцията, а по отношение липсата на кадри се водят преговори с Министерството на труда и социалната политика.