София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министър Димов: Очаквам дерогации по новата евродиректива за ТЕЦ-овете

България покрива два от трите критерия

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че има голяма вероятност България да се възползва от дерогации по новата европейска директива. Новите завишени изисквания, които са приети от ЕС, се отнасят до новоизградени централи. За съществуващите централи има повишаване с около 1 % на изискването за пречиствателни системи - от 96% очистката е станала 97%. 

Изключително важен за България се оказва един от членовете на новите изисквани. В него се казва, че централи, които работят на въглища и имат обективни причини, могат да ползват дерогации - това е частичната отмяна на законовите изисквания, свързани с отклонение от нормите.

"Има трите критерия, които кумулативно трябва да бъдат изпълнени. Първият е техническото състояние - българските ТЕЦ-ове от басейна на "Марица-изток" отговарят изцяло на това", поясни Димов.

Вторият е географското положение, т. е. че имаме български въглища, които се намират в района. Третото условие е това да не влошава екологичната обстановка в района, която за съжаление към днешната дата не се изпълнява, обясни екоминистърът.

Министър Нено Димов заяви, че България покрива два от трите критерия. "Знаете, че в района на Марица Изток има превишаване на серните окиси, но тук е още един плюс, който е за България - на практика директивата дава възможност за дерогации само когато говорим за серни окиси, точно случая, в който попадат нашите централи. Т. е. ние имаме много голяма степен на вероятност да се възползваме от тази дерогация, стига да се справим с третия критерий", коментира Димов.

По отношение на превишаването на нормите на замърсяване на въздуха и опасността на България да бъдат наложени санкции от ЕС за това, министърът заяви, че качеството на въздуха непрекъснато се подобрява. Той обясни, че всяка следваща година показателите стават по-добри, но още не сме достигнали, тези, които изисква европейското законодателство. Основните източници на замърсяване на въздуха с фини прахови частици.

"Но за да бъдат предприети адекватни мерки и насочени, ние трябва да адресираме проблема за конкретния град, който е решаващ. Ако битовото отопление е основният проблем, трябва да се върви към това примерно въглищата и дървата, които се продават, да са с ниско съдържание на сяра и пепел. Не е невъзможно да се каже, че цената, която също ще е по-висока, ще се компенсира от калоричността, която ще дават тези въглища", обясни Димов.

Катализаторите на автомобилите е втората посока, в която е започнато да се работи. "Първото нещо, за мен е, кола без катализатор да не може да има първа регистрация. Втората стъпка, това са пунктовете, където се правят годишните технически прегледи, да се засили много сериозно контролът и там да не може да се дава този стикер за техническа годност на колата, ако няма катализатор", коментира Димов. Той обърна внимание на автосервизите, които свалят катализаторите по искане на клиента и заяви, че това не е редно.