София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министър Горанов е разпитван във ВКП за апартамента

Според него не е налице конфликт на интереси

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Министърът на финансите Владислав Горанов е викан няколко пъти на разпит във Върховна касационна прокуратура във връзка с разследването на казуса с апартамента му. Това обяви самият той пред Нова телевизия и допълни, че по случая тече и проверка от Антикорупционната комисия. „Моята преценка към момента, когато съм декларирал апартамента, е че не би следвало да има конфликт на интереси, но ако КПКОНПИ прецени, че има, ще си понеса отговорността“, каза Горанов.

Той отново обясни, че жилището, в което живее не е негово. „2012 имаше едно неприятно земетресение, които разтърси Перник и стигна и до София като въздействие. Тогава със семейството ми живеехме на висок етаж и заради стреса, който изпитаха децата ми, приех предложението на моя кръстник г-н Сариев да използваме неговото жилище. Всички сметки съм си ги плащал аз“, разказа министър Горанов.

Той коментира и  твърденията на малки търговци на горива, че картелът не е между фирмите на пазара на горива, а между „Лукойл” и държавата, като посочи, че държавата и определена компания, колкото и да е голяма тя, няма как да сключат картел.

„Със сигурност борбата с контрабандата и намаляването на незаконната търговия с горива е голяма тема. Не очаквайте финансовият министър да заклеймява една или друга компания. За мен е важно в сектора да има достатъчно конкуренция и достатъчно прозрачност на ценообразуването, защото ако по някакъв начин те са ограничени, това би могло да създава напрежение”, каза Владислав Горанов.

На въпрос дали наистина търговците на горива работят с надценка от 1 стотинка на литър, Горанов отговори, че няма как да се знаят точните числа без задълбочена данъчна ревизия, но „в една бензиностанция има търговия на дребно и с други стоки, които до голяма степен успяват да издържат самия обект”.

В заключение финансовият министър посочи, че 2018 година ще приключим с 10 млрд. лева допълнително данъчни приходи в хазната в сравнение с 2014 година. „В този смисъл искам да призова българските граждани да не се поддават на рекет и да осъществяват бизнеса си в съответствие с данъчното законодателство”, каза Горанов.