София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Министър Караниколов се срещна с посланика на Беларус

Обсъдиха провеждането на предстоящата междуправителствена комисия

6 годиниИкономика 10 Боряна Райчева

Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди провеждането на предстоящата междуправителствена комисия между България и Беларус и търговско-икономическите взаимоотношения между двете страни с Н. Пр. г-н Владимир Воронкович, извънреден и пълномощен посланик.

Посланик Воронкович посочи, че тази година се отбелязват 25 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Той отбеляза, че България е важен политически и икономически партньор на Балканите и двустранните търговски отношения се развиват позитивно.

По думите му стокообменът между България и Беларус през последните години бележи ръст и е запазил своя стабилен характер, като допълни че все повече българските фирми желаят да предлагат своите стоки на беларуския пазар, както и да развиват активно сътрудничество и партньорство. Г-н Воронкович предложи провеждането на междуправителствената комисия в гр. Минск да е през първата половина на ноември тази година.

От своя страна министър Караниколов заяви, че в кратък срок следва да се организира среща с председателя на комисията от българска страна, на която да се обсъдят организационни въпроси и теми от взаимен интерес, които да се включат в дневния ред на заседанието на комисията.

През 2016 г. двустранният стокообмен възлиза на 49,3 млн.щ.д., от които 23,3 млн.щ.д. български износ, а вносът е 26,1 млн.щ.д. Българският износ за Беларус се състои основно от: медикаменти, кафе, плодове и електрически акумулатори.