София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Министър Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на стойност 17 млн. лв.

Ще бъдат открити 40 нови работни места

5 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на „САРК България“ АД по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Размерът на инвестицията възлиза на 17 млн. лв., като ще бъдат открити 40 нови работни места, съобщиха от министерството на икономиката.

Проектът „Производство на медни проводници“ на дружеството има за цел да изгради завод в България, в който да се произвеждат електрически кабели, основно за автомобилната промишленост, както и специални проводници, които имат широка употреба в авиационната и отбранителната индустрии.

Заводът, който се предвижда да бъде изграден в индустриалната зона на гр. Шумен, ще е с обща площ 69 000 кв.м., ще бъде оборудвана с щадящи околната среда модерни машини, напълно съответстващи на съвременните технически изисквания. Местата за производство и административните сгради ще заемат около 7400 кв. м.

Предприятието се очаква да заработи до пет години.

От началото на 2018 г. по ЗНИ са издадени 15 сертификата тринадесет за клас А, един за клас Б и един за приоритетен инвестиционен проект. Общо предвидените инвестиции възлизат на 690.316 млн. лв. и се очаква разкриване на 1316 нови работни места. Шест от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги.