София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министър Нено Димов: В парк „Пирин“ няма да се строят хотели и ресторанти

Разрешава се строителство само в 2 процента от парка

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министърът на околната среда и водите Нено Димов посети Банско, а поводът е да види какви са максимално бързите стъпки, които могат да бъдат направени така че, ако има инвестиционно намерение за изграждане на нов кабинков лифт в Банско, то да се случи в максимално кратки срокове.

Уточнено е, че следващо задължение на общината е да изработи устройствен план за зоната. Този устройствен плана трябва да мине през екологична оценка и оценка за съответствие.

"Решението, което се взе на 28 декември, за изменение на Плана за управление на Национален парк Пирин", където бяха изменени и режими. И планът, който ще направи общината, ще има вече конкретни параметри и тези параметри подлежат на екологична оценка и на оценка за съответствие. Може би понеже и двете се наричат план, някои хора са останали с грешно впечатление, но това е планът, който подлежи на тези оценки по закон - и по български, и по европейски, и естествено ще премине през тези процедури. Това ще даде възможност, след като има такъв план, да се премине и към евентуално инвестиционно намерение, но пак казвам: инвестиционното намерение е, което ще е следващо", обясни министър Димов.

Министър Димов още веднъж подчерта, че с изменението, което беше направено на 28 декември, се разрешава строителство само в 2 процента от парка в ски зоната в Банско, и още 0.6 процента в ски зоната в Добринище. Така че говорим за 2.6 процента и става дума единствено и само строителство на спортна инфраструктура и никакво друго - нито хотели, нито ресторанти, каквото и да било строителство извън спортна инфраструктура", допълни Димов.