София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва конференция за ромската интеграция

Събитието е част от Българското председателство

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Конференция "Ромското включване - къде сме и каква е посоката", ще се проведе в Националния дворец на културата под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Организатор на събитието е Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет, съобщиха от правителствения пресцентър.

Форумът ще открият министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министър на труда и социалната политика и депутатът Светлана Ангелова, член на комисиите по труда и социалната политика и по правата на човека, вероизповеданията и жалбите и петициите на гражданите. Видеообръщение към участниците във форума ще поднесе и Ливия Ярока, заместник-председател на Европейския парламент. Тя е и първата жена с ромски произход, която стана евродепутат в Страсбург и активно участва в работата на комисиите за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред.

Събитието в София ще събере служители от институции на ЕС, експерти, членове на национални, регионални и местни публични органи, представители на неправителствени организации, академичните среди и други заинтересовани страни. Неговата цел е да допринесе за дебата за интеграционната политика след 2020 г. Сред участниците в панелите са посланици и дипломати, ангажирани с въпросите на населението в неравностойно положение, включително представители на следващото Австрийско председателство на Съвета на ЕС.