София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Министър Петкова на пост още седмица

Жечо Станков се спряга за евентуален наследник

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова остава на поста си поне още седмица. Решението бе взето след заседанието на коалиционния съвет. В правителството поста на министър на енергетиката е от квотата на ГЕРБ.
 
За евентуални наследници на Петкова се спрягат имената на зам.-министъра й Жечо Станков, както и на двама депутати от ГЕРБ - Валентин Николов и Делян Добрев. Първият от тримата спрягани – Жечо Станков, е с най-големи шансове за поста министър на енергетиката.

Що се касае до оставката на Теменужка Петкова, решението от днес е след като приключат всички изслушвания и дебати оставката да бъде разгледана като възможност - дали да бъде приета или да се търси вариант за нов министър на енергетиката, това да стане на по-късен етап, по всяка вероятност следващата седмица, посочи ам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.  

Очакваше се днес ГЕРБ и "Обединените патриоти" да обсъдят кой да бъде новият министър на енергетиката. След срещата обаче зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че решението за оставката на Теменужка Петкова и евентуално за нов енергиен министър няма да бъде взето тази седмица.
 
"През предстоящата седмица в четвъртък ще предложим с колегата Волен Сидеров, като председатели на парламентарните групи в парламентарното мнозинство, да бъде направено изслушване в съвместно заседание на Комисията по енергетика и Комисията за контрол на специалните служби, на всички представители на органите, които имат отношение към проверката, която в момента се извършва", посочи Цветанов.

Припомняме ви, че Петкова подаде оставка миналата седмица. Причината е съмнителната продажба на ЧЕЗ в България.